DELO Z NOSOM-POTEKA VPIS

!! Vpisujemo v tečaj DELO Z NOSOM (prva in druga stopnja) !! Tečaj bo vodil David Pogačnik. Obsega 10 srečanj (ur) in izpit. Tečaj je primeren za vse pse (tudi za mladičke in starejše pse). S tečajem bomo začeli, ko bomo imeli dovolj vpisanih.

Vpis in informacije:

=> https://www.skd-lr.si/prijavnica-na-tecaj

=> skd.lesce.radovljica@gmail.com

=> 041 805 367 (Jana)

Voh je prvi čut, ki ga imajo mladički. Skotijo se slepi in gluhi, do materinega mleka pridejo s pomočjo voha. Nos je njihovo najbolje razvito čutilo, v možganih imajo kar za 40 % večji center za identifikacijo vonjev, kot ga ima človek.

S tem športom psu dvigujemo samozavest in večamo sposobnost koncentracije, hkrati pa mu nudimo edinstveno psihofizično zaposlitev, ki ga ohranja zdravega in v kondiciji.

Delo z nosom spodbuja psa, da razvija svoj lovski nagon in edinstveni talent za zaznavo in lociranje izvora vonja. Uporabljajo se tri vonjave: eterično olje nageljnovih žbic, janeža in sladkorne breze. Psa naučimo poiskati in nakazati izvor vonja v prostoru, na odprtem in v vozilu. Ta šport ne temelji na poslušnosti in med delom pes svoje pozornosti ne usmerja v vodnika.

Za koga je delo z nosom primerno? Delo z nosom za ljudi ni fizično naporen šport pa tudi časa ne vzame veliko, zato je primeren prav za vsakogar. Izvajamo ga lahko kjerkoli, doma ali zunaj, v skupini ali sami.

Za ta šport ne potrebujemo določene pasme, delo z nosom lahko opravlja vsak pes, ki ima smrček. Vsi psi imajo odlično razvit voh in mi ga moramo samo usmeriti v pravo smer. Izkazalo se je, da je delo z nosom zelo dobro vplivalo na pse z raznimi vedenjskimi problemi. Koncentracija na odkrivanje vonja pomaga nestrpnim psom, da sprejmejo prisotnost drugih psov, plašni psi se z delom hitreje sprostijo in bolje počutijo v novem okolju, raztreseni, hiperaktivni psi pa se naučijo usmeriti svojo energijo in vztrajati pri določeni nalogi (povzeto po Alfakan.si).